När Tanja och Sanna inte poserar vid X-shape Fitness huvudkontor letar de lokal och lär sig allt om konceptet som de nu ska sprida i Nacka.

Tanja Meurer och Sanna Jelker är mitt uppe i förberedelserna för att öppna X-shape Fitness Nacka. De båda barndomsvännerna har redan planer på att starta fler studios i framtiden. ”I Nacka är mentaliteten ”ska en ska alla” så det bådar ju gott!”

När råkade ni på X-shape Fitness för första gången?
– Det var i januari 2019 när jag blev hänvisad till studion på Östermalm av min naprapat eftersom jag hade problem med ryggen. Det var ett uppvaknande, svinjobbigt, vilket jag inte trodde. Jag kände mig taggad på en till omgång direkt efter, skrattar Tanja som genast blev en hängiven X-shapare. Hon kunde naturligtvis inte hålla det för sig själv utan entusiasmerade även sin kompis Sanna som också blev intresserad.
– Min första tanke om träningen var att det lät skitläskigt, men häftigt. När jag väl testade så gick det ju så fort och det kändes väääldigt mycket, säger Sanna.

Vad var er första tanke om bolaget?
– Nytt fräscht och exklusivt, säger Tanja.
– Och väldigt familjärt, fyller Sanna i.

Ingen av dem visste särskilt mycket om hur franchise fungerar.
– Jag har väl haft ett hum om hur franchise ser ut, men inte mer än så. X-shape är ett roligt koncept och det känns skönt att det är någon som banat väg samtidigt som man får vara sin egen. Och kul att man blir en familj som peppar och hjälper varandra, säger Tanja.
– Vi märkte från första stund att vi hittat hem! Vi har samma värderingar och vi delar uppfattningen om hur man ska vara i en företagsfamilj, fyller Sanna i.

Vad är det viktigaste ni lärt er om franchise so far tycker ni själva?
– Att det är vasst med ett beprövat koncept men att det fortfarande är mycket jobb, säger Sanna och Tanja fyller i:
– Man startar ju en helt egen business men med riktlinjer.

Vad ser ni för fördelar med att vara franchisetagare istället för att starta något helt eget?
– Det känns tryggt att det är ett beprövat koncept. Någon har gått först och redan gjort de stora misstagen. Sen har man alltid någon i ryggen som stöttar när det är tufft och hejar när det går bra, säger Tanja.

I skrivande stund håller Sanna och Tanja på att sätta sig in i allt som rör X-shape, från att träna kunder och sköta en studio till att driva bolag.
– Det är väldigt mycket att lära sig, men kul, säger de båda i munnen på varandra.

Om ni tvekat någon gång, vad var anledningen till det?
– Största tvivlet kom nog när vi förstod hur gröna vi var gällande själva starten av bolaget. Tvivel om X-shape har dock aldrig funnits, säger Sanna.

Vad tror ni att Nackaborna kommer tycka om konceptet?
– I Nacka är mentaliteten ”ska en ska alla” så det bådar ju gott! Nu ska vi bara hitta rätt läge för lokalen. Det ska vara lagom avstånd för alla. Sen är det ju alltid en utmaning att få ut sitt budskap men det är inget vi är oroliga över, säger Tanja.
– Det gäller att få folk att inse att detta inte är jämförbart med 90-talets TV-shopsprodukt där man ligger i soffan och får magrutor, skrattar Sanna.

Vad ska bli det roligaste med att driva X-shape?
– Att få vara med och bygga upp framtidens träning. Detta är en resa vi visste att vi ville göra redan innan vi visste att det skulle vara med just X-shape, säger de enstämmigt.

Hur kommer X-shape att kunna hjälpa Nackaborna?
– Rehabilitering för de som behöver det samt att människor sparar sin tid och får ut det bästa av träningen och bygger muskler på rekordtid, säger Tanja.

Var ser ni er själva och X-shape om fem år?
– Om fem år har vi expanderat till Värmdö, säger de båda i kör.

Vi tror dem!

Fullständigt namn: Tanja Meurer
Ålder: 37
Bor: Nacka/Tegelön
Familj: Dotter på 11 år, Wilhelmina
Fritidsintressen: Träning, påta i rabatten, umgås med vänner och familj
Vad ville du bli när du var liten? Ninja

Fullständigt namn: Susanna Jelker
Ålder: 36
Bor: Tegelön
Familj: Ronja 15, Leo 8 och Viggo 3
Fritidsintressen: Träning, arbeta i trädgården, umgås med vänner och familj
Vad ville du bli när du var liten? Trädgårdsmästare