Så funkar EMS

EMS, elektrisk muskelstimulation, är en metod där man låter elektrisk ström styra musklernas kontraktioner. Ju mer ström man lägger på, desto mer måste musklerna dra. Man kan köra EMS långt över kroppens egen förmåga. Träningseffekten blir enorm. EMS når även muskler som annars är svåra att träna på normalt sätt. Metoden ska inte att förväxlas med den som 90-talets TV-shop bjöd på där muskler utlovades medan man satt i soffan och tittade på TV. Under träningen hos oss gör vi olika övningar för att förstärka effekten av av impulserna där vi anpassar intensiteten och övningarna till dig som kund. Ett träningspass med EMS är endast 20 minuter långt och kan jämföras med flera timmars traditionell styrketräning. Vi kommer åt och stimulerar upp till 90% av kroppens muskelmassa och impulsen spänner musklerna upp till 18 gånger mer än du kan göra vid ett traditionellt styrketräningspass på ett vanligt gym. Även ytterst vältränade personer får träningsvärk av EMS vilket förvånar många, men de har djupare muskler som har varit passiva när de har tränat styrka på konventionellt sätt. Med EMS drar dessa muskler igång.

EMS-träning är en av världens mest effektiva träningsmetoder och det snabbaste sättet att bygga muskler på. Du kommer, samtidigt som du bygger snyggt tonade muskler, få en bättre hållning och öka din styrka på kort tid. Vi kommer åt både de ytliga och de djupa musklerna som exempelvis den annars så svåråtkomliga bäckenbottenmuskulaturen. Många upplever t ex att det är svårt att få till en effektiv tricepsträning på ett traditionellt gym, det får du garanterat med EMS, för att inte tala om träningsvärken som vi ger gluteus maximus… Du kommer att känna av muskler du inte visste att du hade för med EMS-träning går det inte att fuska.

För att minska kroppens fettmassa på ett hälsosamt sätt är det muskeltillväxt som gäller. Inget bränner fett lika effektivt som styrketräning. När du ökar muskelmassan ökar ämnesomsättningen.

Eftersom EMS-träning optimerar din styrketräning så motsvarar 20 minuter hos X-shape Fitness flera timmars traditionell styrketräning på ett traditionellt gym. Dessutom har alla X-shape Fitness ett fullservicekoncept där träningskläder, handduk, duschartiklar och funktionsdryck ingår. Det ger dig mer tid över till annat –långa promenader till exempel, som i kombination med EMS-träning och bra mat håller dig i den form du vill vara i.

EMS kan även användas som rehabilitering då de elektriska impulserna arbetar direkt med musklerna så att leder och ligament slipper överbelastas. Då det också finns inbyggda elektroder längs ryggraden i våra träningsdräkter så bygger du muskler som du sällan kommer åt med traditionell styrketräning. Det gör att dina ryggproblem kan lindras. Även blodcirkulationen i muskler och bindväv ökar med EMS. Alla X-shapes studios är utbildade och certifierade i FaR – fysisk aktivitet på recept. Du kan läsa mer här

Den frågan är inte helt lätt att svara på eftersom det självklart beror på vem du är, vad du har för mål och hur du lever ditt liv i övrigt. Men eftersom EMS-träning motsvarar flera timmars styrketräning på ett traditionellt gym så får du helt enkelt jämföra med det. Vad händer med din kropp när du styrketränat flera timmar på gym? Där har du svaret.

Det du får som bonus från oss, förutom den enorma tidsbesparingen och det faktum att du slipper släpa runt på gymväska med massa kläder och blöt handduk, är att vi kommer åt muskler som är i stort sett omöjliga att nå med traditionell träning.

Så fråga dig själv – vill jag lägga flera timmar på ett traditionellt gym eller vill jag ha träningen gjord på 20 minuter?

Träningen anpassas efter dig och dina behov, är du riktigt vältränad så hjälper vi dig att få ännu bättre resultat. Är du otränad ser vi till att bygga upp din kropp på det sätt du själv vill. Våra medlemmar är alltifrån stressade karriärister, personer med idrottsskador som behöver rehabiliteras, kroppsbyggare som vill boosta sina resultat, personer med ledbesvär, personer i rullstol, småbarnsföräldrar som inte hinner träna på vanliga gym, pensionärer – ja alla som vill hålla sig i form på ett eller annat sätt helt enkelt. Det de har gemensamt är att de vill ha bästa möjliga resultat på kortast tid och självklart hjälper det till att det är smidigt att träna hos oss.

Hos oss väljer du om du vill provträna en eller två gånger. Har du tidigare tränat EMS någon annanstans så kan det räcka med att boka en provträning.

Med fördel så bokar du två provträningar och då sker introduktionen till EMS-träning under två tillfällen. Under första provträningen går vi igenom tekniken, övningar och dina målsättningar och förutsättningar. Vi styr de olika muskelgrupperna individuellt och vi ställer in intensiteten utifrån hur du upplever EMS-träningen första gången. Efter detta pass kommer du att förstå hur EMS-träningen fungerar och vad träningen skulle kunna göra för dig. Du kommer vara ordentligt förberedd för din andra provträning som sedan ska ske tidigast efter 5 dagar.

Vid din andra provträning kommer vi utgå från den profil vi skapat för dig. Under det här passet kommer vi att utmana dig att verkligen använda dig av den kunskap du fick första gången. Du kommer känna hur alla dina muskler arbetar på djupet och vi kommer jobba igenom kroppens alla muskelgrupper under passet. Hela kroppen får sig en ordentlig genomgång.

Efter dina två provträningar tar du ställning till om det här är något du vill fortsätta med. Vi erbjuder många olika alternativ till träningen för att du ska kunna hitta ett alternativ som passar just dig.

Våra kunder är just nu i åldersspannet 18–80 år. Om du är under 18 år behöver du målsmans intyg för att få träna hos oss. Eftersom EMS-träning inte belastar dina leder så passar den alldeles utmärkt för dig som behöver skonsam träning.

Men det är mer än så, mycket mer än så. Tekniken används redan av elitidrottare, medicinska rehabiliteringsanläggningar och fitnesscenter. XBodys utrustning – som vi på X-shape använder oss av – finns redan i 86 länder runtom i världen.

Är du kroppsbyggare så kan du med andra ord boosta din träning hos oss. Många europeiska elitidrottare använder EMS som ett komplement till annan träning så tro inte att det handlar om fusk bara för att du gillar traditionella gym. Vi kommer få dig på andra tankar…

Om du är mitt i livet och har svårt att få tiden att räcka till för att gå till traditionella gym så räcker 20 minuter i veckan hos oss.

Har du ryggproblem så kan vi stärka muskler som du annars inte kommer åt och göra detta på ett sätt som inte belastar din rygg på fel sätt.