FaR hos X-shape Fitness

Vi är en av de träningsarrangörer som valt att rabattera träningen för dig med recept. Provträning hos oss med FaR kostar 250 kr (ord.pris 325 kr) och du får provträna två gånger för 250 kr per tillfälle innan du bestämmer dig för medlemskap.

Vi har också ett rabatterat kort med fem träningar som ska nyttjas inom sex veckor. Det kostar 2 395 kr (ord.pris 2 995 kr).

Observera att det är kedjan X-shape Fitness själva som subventionerar detta för att kunna hjälpa människor som t ex är sjukskrivna p g a olika problem med rörelseapparaten. Vi får alltså ingen ersättning för detta. 

Du bokar din provträning i valfri studio under kategori Specialtjänster – FaR EMS-träning PROVTRÄNING och tar med dig ditt recept vid ditt första besök. Du kan läsa mer om hur det funkar hos oss här. 

Du kan boka FaR-tjänster så länge ditt recept är aktivt.

Om FaR – fysisk aktivitet på recept

Genom att öka din fysiska aktivitet kan du förebygga och behandla många sjukdomar. Du som behöver stöd med detta kan få Fysisk aktivitet på recept, FaR. Det innebär att du får ett recept på någon rörelseaktivitet. Aktiviteten är anpassad till de förutsättningar och önskemål du själv har.

Ibland är fysisk aktivitet den bästa medicinen där aktiviteten blir huvuddelen av din behandling. När du rör dig mer sker förändringar i kroppen som gör att du kan känna dig gladare, sova bättre, lättare hantera stress och hålla din vikt. Fysisk aktivitet kan minska risken för eller förbättra flera olika sjukdomar, till exempel de här:

  • högt blodtryck och stroke
  • kärlkramp och hjärtinfarkt
  • diabetes
  • benskörhet och benbrott
  • ont i ryggen
  • depression
  • demens

Vem kan få FaR?
Du kan få FaR om du behöver öka din fysiska aktivitet för att förebygga eller behandla sjukdomar. Fysisk aktivitet är en viktig del av behandlingen vid ett 30-tal olika sjukdomar.

Vart vänder jag mig för att få FaR?
Du kan få FaR av all legitimerad personal inom hälso- och sjukvården. Till exempel av en fysioterapeut, läkare, sjuksköterska, psykolog, dietist, arbetsterapeut, tandläkare eller barnmorska.

Kontakta en vårdcentral eller en rehabmottagning om du har frågor om fysisk aktivitet som medicinsk behandling eller önskar få FaR och hjälp med att komma igång och röra dig mer.

Det finns många olika aktiviteter som kan rekommenderas i FaR. Flera av aktiviteterna kan du genomföra på egen hand och innebär ingen direkt kostnad för dig. Andra aktiviteter erbjuds av motionsanläggningar och föreningar som ofta tar ut en avgift. Denna avgift betalar du själv eftersom den inte ingår i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd, men många arrangörer ger rabatt mot att du visar upp ett FaR. En del arbetsgivare ger också ekonomiskt stöd för fysisk aktivitet och träning.